Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht over rouwrituelen

januari 12, 2023 @ 19:15 - 20:30

Wij mensen kunnen niet zonder zingeving. We leven met verhalen die ons een bestaansgrond geven. De taal van verhalen over leven en dood is vol van symboliek, om datgene te duiden wat we niet in gewone, dagelijkse woorden kunnen uitdrukken. Een ritueel heeft dezelfde kracht, maar dan gevat in een handeling. Welke rituelen kunnen ons helpen in tijden van rouw?nbsp;

Rituelen zijn altijd betekenisvol, soms voor een hele samenleving, zoals de twee minuten stilte op 4 mei, en soms voor een individu, zoals een kaarsje aansteken bij de foto van een overleden dierbare. Rituelen geven houvast. Vaak verwijzen rituelen naar een diepere laag in onszelf of een overstijgende macht of kracht. Rituelen vind je in alle tijden, culturen en religies.

Rond sterven, overlijden en rouw bestaan veel traditionele rituelen. Grote momenten in het leven vrágen om rituelen, om elkaar te vinden in een universele taal, om dat wat niet te vatten is hanteerbaar te maken, om troost te putten uit woorden, beelden en handelingen. Vaak weten we niet eens meer waaróm we iets precies zo doen, we hebben het gewoon overgenomen van onze (voor)ouders. Maar in de huidige tijd ontstaan ook veel nieuwe rituelen. De leegte die de ontkerkelijking met zich meebrengt, wordt vanzelf gevuld met nieuwe vormen voor het oerverlangen naar betekenis. Er is ruimte voor nieuwe of vernieuwde rituelen waaraan we een persoonlijke betekenis ontlenen.

Heleen Litmaath is ritueelbegeleider bij afscheid. Zij gaat voor bij zowel kerkelijke als profane afscheidsvieringen. Op deze avond zal zij de kracht van oude en nieuwe rituelen schetsen aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk. Zij ziet een uitvaart als een ritueel op zich: een transitie van het leven mét de overledene naar het leven zonder de overledene. Heleen vindt het belangrijk om tijdens een afscheid iets mee te geven aan de levenden, een basis om goed te kunnen rouwen.

Samen met u zal Heleen op deze avond op zoek gaan naar rituelen die helpend kunnen zijn bij rouw. Uw eigen ervaringen zijn zeer welkom. Het wordt een deels interactieve avond met aandacht voor alle zintuigen.

Gegevens

Datum:
januari 12, 2023
Tijd:
19:15 - 20:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.bespreekhetsamen-ede.nl/nl/navigatie/Programma

Organisator

Anneke Otten

Locatie

De Franciscuszaal in het Parochiecentrum van Katholiek Ede
Stationsweg 112 (ingang schuine deur tussen kerk en parochiecentrum)
Ede,
+ Google Maps
Skip to content