Op de drempel tussen eind en begin

Uitvaart

Afscheid nemen is misschien wel het moeilijkste wat er is

Afscheid nemen is misschien wel het moeilijkste wat er is. Ik zie het afscheid als een overgang tussen het leven mét en het leven zonder de overledene. Ik wil je graag helpen om zó afscheid te nemen dat je verder kunt.

Werkwijze

Afscheid nemen van een familielid, vriend(in) of geliefde is een mijlpaal in je leven. Ik zie het afscheid als een overgang tussen het leven mét en het leven zonder de overledene. De afscheidsceremonie is zowel bedoeld om een tijdperk af te ronden als om een nieuw tijdperk te laten beginnen. Ik wil je graag iets meegeven op die weg. Iets wat je kracht geeft, tijdens het afscheid en ook daarna.

In de week van sterven en uitvaart neemt een uitvaartondernemer de volledige (logistieke) organisatie op zich. Ik ben geen uitvaartverzorger maar ritueelbegeleider of uitvaartspreker. Dat betekent dat ik u specifiek begeleid bij het vormgeven van de afscheidsceremonie. 

Ik neem veel tijd om u en (het leven van) de overledene te leren kennen, zodat ik de uitvaart kan leiden in een stijl die bij u past. Ik luister en schrijf een welkomstwoord, verbindende teksten, een slotwoord en als u dat wilt, een levensverhaal of een gedicht. Ik help ook met het kiezen en aanleveren van muziek en ik kan tegen vergoeding een powerpoint maken.

Samen maken we er een geheel van, met teksten (levensverhaal, gedichten, anekdotes, herinneringen), muziek, beeld en symboliek/rituelen. Op de dag van de uitvaart leid ik de dienst.

Oude en nieuwe rituelen

Hoe u ook in het leven staat, gelovig of niet, ik ben er voor u en laat u in uw waarde. Ik luister naar uw wensen en we maken er sámen een passend en persoonlijk afscheid van.

Zelf ben ik opgegroeid in een katholiek gezin en ik heb lange tijd gezongen in een kerkkoor. Al vroeg was ik geïnteresseerd in zingeving en levensbeschouwing. Ik heb mij verdiept in wereldreligies en vele religieuze/spirituele stromingen. Ik voel mij verwant met de hele mensheid en weet mij deel van een groter geheel. Voor mij houdt het leven niet op bij de dood. Ik geloof in de helende kracht van woorden en gebaren bij een afscheid. Ik put uit vele bronnen van wijsheid, waaronder ook systemisch werk.

Dat betekent dat ik altijd probeer te erkennen en te benoemen wat er is (geweest), zowel de mooie als de moeilijke tijden en dat geldt ook voor de karaktereigenschappen van iemand.Soms laten we deze kwetsbare herinneringen ‘thuis’, soms mogen ze ook gehoord worden tijdens de uitvaart. Waarachtigheid is een toverwoord, helpend en helend.

Ik kan katholieke rituelen uitvoeren en voorgaan in gebed. Als u het fijn vindt, schrijf ik persoonlijke intenties namens de familie bij het branden van kaarsen en/of een persoonlijke zegen aan het einde van de uitvaartdienst.

Heleen LitmaatH

Het is een voorrecht om in een zo wezenlijke periode zo dichtbij te mogen zijn. En te geven wat ik geven kan.

Tarieven

Ik kom bij u thuis (of een andere gewenste locatie) om het afscheid persoonlijk voor te bereiden. U krijgt van mij altijd een bewaarboekje met alle teksten.

is ook mogelijk, met degene die gaat sterven en/of familie. Vergoeding in overleg.

Als u mij de foto’s digitaal aanlevert (max. 50), kan ik er een powerpoint van maken en deze timen op de muziek. 

1001 mogelijkheden

Ook voor een afscheidsceremonie buiten de standaard kaders bent u bij mij aan het goede adres. Ik kan met elke gewenste uitvaartverzorger samenwerken en op elke gewenste locatie. Ik sta open voor vernieuwende en anders-dan-anders uitvaarten en adviseer hierbij graag.

Mijn eigen belangstelling ligt bij duurzame uitvaarten. Voor hetzelfde geld is een afscheid veel ‘groener’ en minstens zo mooi! Het is niet moeilijk om CO2 te besparen, je moet er alleen even op gewezen worden hóe.

Een uitvaart in de buitenlucht of in een favoriet café? Een bloemenband in plaats van rouwstukken? Samen op de fiets met de uitvaartfiets? Spontaan herinneringen delen in plaats van één voorganger die spreekt? Het kán!

Heleen LitmaatH

Elk leven is de vrucht van de geschiedenis en elk leven draagt vruchten voor de toekomst

Reviews

"Heleen heeft ons door het verlies van onze moeder minder verdrietig gemaakt door goed naar onze gesprekken te luisteren. Heleen heeft een prettige stem en heeft bij het afscheid mooie worden en gedichten voor gedragen. onze dank hiervoor."
Willie & Diana vink
"Heleen heeft op deze verdrietige dag met haar lieve woorden ons een hart onder de riem gestoken. Wij waren blij dat Heleen ons bij kon staan met haar oprechte interesse en steun met de juiste woorden voor onze allerliefste moeder. Nogmaals heel veel dank hiervoor. Lieve groetjes familie Driessen"
Silvia

Uitvaart Jérôme Boye Quintin de Roo

Meer informatie?

Neem rechtstreeks contact op en ik vertel je wat ik voor je kan betekenen

Skip to content